Regentschapsstraat 39
1000 Brussel
Tel.: +32 (0)2 519 38 61
www.courbeneluxhof.be

 
         
 
Studiedag Benelux-Gerechtshof, 9 oktober 2009

Het Benelux-Gerechtshof als beroeps- en cassatie-instantie
voor het Benelux merken- en modellenrecht

 

Op 9 oktober 2009 organiseerde het Benelux-Gerechtshof te Brussel een studiedag over het belang van één beroeps- en cassatie-instantie voor het Benelux merken- en modellenrecht. Dit in aanwezigheid van o.a. de Belgische minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen, Vincent Van Quickenborne en de presidenten van de hoven van Cassatie van de drie landen.

Nu ligt de beroepsbevoegdheid inzake het Benelux merken- en modellenrecht nog verspreid over de gerechten van de drie landen. Dit is niet bevorderlijk voor een eenvormige uitleg van de wetgeving en kan leiden tot rechtsongelijkheid en rechtsonzekerheid voor het bedrijfsleven.

Belgisch minister voor ondernemen, de heer Van Quickenborne, onderstreepte het belang van dit project voor ondernemers, die gebaat zijn bij een goede en eenduidige bescherming van hun Benelux-merken. Hij meldde dat eind 2008 de Benelux-landen op politiek niveau aangegeven hebben positief te staan tegenover een aanbeveling van het Benelux-parlement om de beroeps- en cassatiebevoegdheid inzake het Benelux-merkenrecht aan het Benelux-Gerechtshof over te dragen.

De heer Jean-François Leclercq, procureur-generaal bij het Belgische Hof van Cassatie, hield daarnaast nog een sterk pleidooi om ook op andere terreinen dan de intellectuele eigendom de bevoegdheden van het Benelux-hof uit te breiden. Zo haalde hij bijvoorbeeld aan om ook verdragen afgesloten tussen een Belgisch Gewest en een andere Benelux-partner onder de werking van het Hof te brengen.

De conclusie van de studiedag was dat een centralisering van de bevoegdheden op het vlak van de intellectuele eigendom bij het Benelux-Gerechtshof wenselijk en realiseerbaar is. Dit zal niet alleen zorgen voor een eenduidige interpretatie van het Benelux-merkenrecht maar ook voor een inkorting van de gerechtelijke procedures en voor het besparen van kosten. De verschillende presentaties die werden gehouden zijn te donloaden via deze site (zie rechtsbovenaan deze pagina. Een boekje waarin deze presentaties zijn gebundeld kunt u kosteloos opvragen bij de griffie van het Beneluxhof.

Inmiddels zijn de ambtelijke besprekingen inzake de voor deze exercitie benodigde aanpassing van het Verdrag van het Benelux-Gerechtshof in volle gang. Zodra die besprekingen afgerond zijn kan één en ander ter ratificatie aan de drie landen worden voorgelegd.


Het Benelux-Gerechtshof is een internationaal rechtscollege dat werd opgericht met als taak het bevorderen van de gelijkheid bij de toepassing van Benelux-regelgeving, zoals die met betrekking tot intellectuele eigendom (waren- en dienstmerken, tekeningen en modellen), dwangsom, de invordering van belasting-schulden, de vogelbescherming en de gelijke fiscale behandeling. Nationale rechters dienen bij twijfel over de uitleg van een gemeenschappelijke Benelux-rechtsregel deze uitleg te vragen aan het Beneluxhof, dat vervolgens een bindende uitspraak doet.

De 9 leden van het Benelux-Hof worden uit de magistraten van het Hof van Cassatie van België, de Hoge Raad der Nederlanden en het Cour supérieure de Justice van Luxemburg benoemd. Hun benoeming bij het Benelux-Hof vormt geen beletsel voor het verder uitoefenen van hun nationale functie.






 
Presentaties
Teksten van de presentaties van de studiedag
>>> Presentaties
 
Nuttige documenten

Parlementaire aanbevelingen:

   773/2 (pdf)
   773/3 (pdf)
Antwoord Comité van Ministers op de aanbevelingen:
   773/4 (pdf)